Αρωγη της ναυτιλιας στη μαχη εναντιον της πανδημιας

Η ΕΝΩΣΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ, μέσω του συλλογικού της φορέα κοινωνικής προσφοράς ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, και με τη συγκινητική ανταπόκριση των μελών της ναυτιλιακής οικογένειας έχει προχωρήσει σε στενή συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό, που εγγυάται την αναγκαιότητα και καταλληλόλητα, στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των Νοσοκομειακών Μονάδων, των ιατρών και των νοσηλευτών που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής συγκυρίας. Συνολικά η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ συγκέντρωσε σε λίγες μόνο ημέρες, με τη συνδρομή 140 και πλέον οικογενειών της εφοπλιστικής κοινότητας, πάνω από 13 εκατ. ευρώ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ έχει προσφέρει μέχρι τώρα για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας 335 αναπνευστήρες ΜΕΘ, 20 φορητούς αναπνευστήρες, 200 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων και 100 νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων.

Παράλληλα, ενισχύει το σημαντικό έργο που επιτελούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος την κρίσιμη αυτή περίοδο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, μέσω πλήθους ενεργειών, όπως προσφορά διαφόρων τύπων οχημάτων και επισκευής του μεγαλύτερου σκάφους του Λιμενικού “ΓΑΥΔΟΣ”, για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στο Αιγαίο, καθώς και με αναλώσιμα είδη ατομικής προστασίας για την προφύλαξή τους από το κορωνοϊό. Επιπροσθέτως, με κοινή απόφαση του Ιδρύματος Λάτση και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, που τα τελευταία χρόνια συγχρηματοδοτούν το πρόγραμμα ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, εκτάκτως διατίθεται το σύνολο της φετινής χρηματοδότησης στην αγορά 24.000 διαγνωστικών τεστ του κορωνοϊού για τις ανάγκες των Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων Αττικής και Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Παστέρ. Ακόμα, σε αυτό το πλαίσιο έχουν χρηματοδοτηθεί και οι ακόλουθες ιατρικές έρευνες, εξέχουσας σημασίας για την ενίσχυση της αντιμετώπισης την πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης: α) ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ  ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ SARS-COV-2, β) ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ COVID 19 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ και γ) ΜΕΛΕΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΡΡΩΣΑΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID 19 ενώ επίσης σημαντική πρωτοβουλία είναι η προσφορά στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) το πρώτο ασθενοφόρο όχημα στην Ελλάδα με σύστημα Αρνητικής Πίεσης.

Τέλος, λόγω της συγκυρίας ανταποκριθήκαμε άμεσα και στην έκκληση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη δωρεά 5.000 συσκευών tablets για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της ΕΕΕ και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα μέλη της ναυτιλιακής μας οικογένειας που αγκάλιασαν με πάθος την πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και με την άμεση ανταπόκρισή τους δίνουν τη δυνατότητα στη ναυτιλία μας να σταθεί αρωγός στην κοινωνία και τους συμπολίτες μας, παραμένοντας προσηλωμένη στις διαχρονικά υψηλές ανθρωπιστικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς. Εύχομαι και ελπίζω η πατρίδα μας και η κοινωνία μας να βγει από τον άνισο πόλεμο με τον ύπουλο εχθρό της πανδημίας νικήτρια και με τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες».